Σε μια όμορφη μονοκατοικία στην πιο πράσινη και γαλήνια γωνιά της Κυψέλης, με τη μυρωδιά από το γιασεμί να κατακλύζει την ατμόσφαιρα, λαμβάνει χώρα η πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση RESIST II. Εμπνευστές της δύο ανήσυχοι εραστές της τέχνης, η ζωγράφος Μαρία και ο πολυταξιδεμένος  Νίκος.

Πρόκειται για μια Mail Art έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας απεικονισμένης σε καρτ ποστάλ με θέμα την αντίσταση. Αντίσταση σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε, όπως την εκλαμβάνει ο κάθε ένας από τους 80 καλλιτέχνες, από 18 συνολικά χώρες, που συμμετέχουν στην έκθεση. Μέσω του κινήματος Mail Art, καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο στέλνουν ταχυδρομικά μικρού μεγέθους έργα, ανταλλάσσοντας διακρατικά ιδέες, τέχνη και πολιτισμό. Αυτή η αλληλεπίδραση μεταξύ των καλλιτεχνών, η επαφή και η ανταλλαγή είναι η καρδιά του κινήματος. Απαραίτητη προϋπόθεση δε, είναι η αποστολή των έργων με τον παραδοσιακό τρόπο του ταχυδρομείου, η παραλαβή από τα χέρια του ταχυδρόμου, γεγονός που προσδίδει και μια ανθρωπιστική, συμβολική κίνηση υποστήριξης προς το επάγγελμα.

Στην αίθουσα της οδού Βρύαντος, είδα έργα από κάθε γωνιά της Γης. Το πρώτο μου συναίσθημα, όταν τα αντίκρυσα, ήταν αυτό της συγκίνησης. Έφεραν στην επιφάνεια αναμνήσεις παλιές, ξεχασμένες σχεδόν. Τότε που περιμέναμε τον ταχυδρόμο και ανταλλάσσαμε γράμματα και κάρτες με αγαπημένους φίλους και ταξιδευτές. Πριν απ’ την εμφάνιση και την επέλαση του πληκτρολογίου. Τότε που λαχταρούσες για τα νέα, κι ας μην ήταν τόσο νέα, αφού δεν αποστέλλονταν με το πάτημα ενός απλού κουμπιού που γράφει send.

Η δεύτερη συγκίνηση ήταν για την τέχνη, όπως αυτή αποτυπώνεται στα έργα. Η ζωγραφική, το κολάζ, οι ανακυκλωμένες εικόνες, οι σφραγίδες. Η έννοια της “αντίστασης” σε κάθε κάρτα είναι διάχυτη, αν και σημασιολογικά διαφορετική  απ’ τη μια στην άλλη. Κι αντικρύζοντάς τες, νιώθεις έντονα τη δύναμη και την άρνηση, την πίστη και την αναζήτηση, το πάθος και την ελπίδα. Κι όλα τα έργα, δημιουργίες καλλιτεχνών με διαφορετικές εικόνες, εμπειρίες και κουλτούρες, με διαφορετικό κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρο, που όμως συναντώνται στην λέξη “αντιστέκομαι” και δένουν τέλεια μεταξύ τους.

 

Η έκθεση RESIST II από την Mellifera Action λειτουργεί από Τρίτη έως Παρασκευή 18:00-21:00 και Σάββατο 10:00-13:00 για όλο τον Οκτώβριο.

Στοιχεία Επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Βρύαντος 33, Κυψέλη
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαρία Χωριανοπούλου
Τηλ.: 2108679171 & 6972176500 μετά τις 14:00
e-mail: mellifera.action@yahoo.gr
FacebookWebsite

Κοινοποίηση
marina@fokionos.com

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.