Τα Γλυπτά της Φωκίωνος Νέγρη

Όταν αγαπάς μια περιοχή, πρέπει να τη σέβεσαι. Να την παρατηρείς και να τη «διαβάζεις», να ξέρεις την ιστορία της και να γνωρίζεις ποιο είναι το χώμα και τα πλακάκια που πατάς. Σε μια πρόσφατη βόλτα στον αγαπημένο μου πεζόδρομο, αφιέρωσα λίγο χρόνο παρατήρησης, ονειροπόλησης και σιωπηλής συνομιλίας με τ’ αγάλματα που τον διακοσμούν.

Άρχισα την περιήγησή μου στο ύψος της Επτανήσου, όπου βρήκα μπροστά μου την «λουόμενη» μέσα στο συντριβάνι. Το ορειχάλκινο άγαλμα αυτό, η «Κόρη σε Έκσταση» όπως ονομάζεται, πάντα έλκει το βλέμμα μου και με γοητεύει. Πρόκειται για προπολεμικό έργο του γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου, κατασκευής 1939, που απεικονίζει μια ολόσωμη, ολόγυμνη γυναίκα. Κάθισα σ’ ένα από τα παγκάκια γύρω απ’ το συντριβανάκι, που δυστυχώς δεν λειτουργεί, και έβγαλα ασυναίσθητα το κινητό μου για να ψάξω πληροφορίες για τον καλλιτέχνη.

Αλήθεια, πόσο διαφορετική είναι η εποχή που ζούμε απ’ όταν φτιαχνόταν αυτό το άγαλμα. Πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση στην πληροφόρηση και την πληροφορία, και πόσο μεγάλη πρόκληση είναι η συγκράτησή τους, με τον όγκο που μας κατακλύζει. Από τα λίγα στοιχεία που έμειναν στη μνήμη μου, θυμάμαι ότι το σύνολο του έργου του χαρακτηρίζεται από ένα σαφή δυισμό. Τα μεν κατά παραγγελία γλυπτά του ακολουθούσαν ύφος ακαδημαϊκό, οι δε ελεύθερες συνθέσεις του είχαν επιρροές από τα νεωτεριστικά κινήματα του Παρισιού του μεσοπολέμου.

Ο γλύπτης ελκόταν από τα πρωτοποριακά ρεύματα της εποχής και πειραματιζόταν, δημιουργώντας έργα αφαιρετικά, με κυβιστικές και σουρεαλιστικές επιρροές. Ταυτόχρονα όμως, σε άλλα έργα του, διατηρούσε πιο συντηρητικό ύφος και κατευθύνσεις. Η δουλειά του είχε κάτι σαν μια λεπτή ισορροπία, μια ακροβασία ανάμεσα σε αντίθετα ρεύματα. Ίσως γι’ αυτό αρμόζει τέλεια να κοσμεί ένα έργο αυτού του καλλιτέχνη τον πεζόδρομο της Φωκίωνος, την περιοχή των τόσων αντίθετων και διαφορετικών τάσεων, που με κάποιο τρόπο συναντιούνται και δένουν αρμονικά μεταξύ τους.

1
2
Κοινοποίηση
marina@fokionos.com

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here