Στο επόμενο τετράγωνο, υποδέχομαι την επόμενη «φυλή». Αυτήν που τρώει στα εκλεπτυσμένα μεζεδοπωλεία κι επιλέγει την περιοχή της Κυψέλης, ως πιο προχωρημένη, εκτός του mainstream. Νέοι καλοντυμένοι, με επιμελώς ατημέλητο χτένισμα κι αριστερίζουσα φιλοσοφία. Με χρώματα έντονα, τσιγάρα στριφτά, κι απόψεις άκρως ηχηρές. Θα μπορούσαν να είναι στα Εξάρχεια, στην Καρύτση ή στα Πετράλωνα, αλλά είναι εδώ. Διασκεδάζουν μαζί με οικογένειες και μεγάλες παρέες διαφορετικών ηλικιών, τρώγοντας και πίνοντας τσίπουρο μέχρι όσο αντέξουν. Άξονας της βραδιάς τους είναι η παρέα κι η κουβέντα. Και αν τραβήξει η παρέα, οι μπύρες σ’ ένα από τα ροκάδικα της περιοχής είναι επιβεβλημένες.

Και πάνω-πάνω, λίγο πριν απ’ την πλατεία Κυψέλης, οι ξένοι έχουν τα ινία. Με άσπρα φανελάκια και άνετες φόρμες, με μπύρες ή παιδάκια στα χέρια, όρθιοι ή καθιστοί. Χωρισμένοι σε διαφορετικές παρέες, ανταλλάσσουν κι αυτοί τις απόψεις τους. Στα μάτια ενός Έλληνα που θα βρεθεί άξαφνα εκεί, αυτή η εικόνα ίσως φανεί απειλητική, λόγω του φόβου για το διαφορετικό. Γιατί η εικόνα του διαφορετικού εδώ είναι ωμή. Είναι η εικόνα των εργατών που μοχθούν για το μεροκάματο της μέρας, που κάθε άλλο παρά δεδομένο είναι. Κι έχουν σαν διέξοδό τους το φυσικό αυτό πάρκο της Φωκίωνος. Δεν χαλάνε τα λεφτά τους σε καφετέριες και σουβλατζίδικα. Τα μαγαζιά αυτά αποτελούν απαγορευτικές πολυτέλειες γι’ αυτούς, μιας και τα χρήματα που βγάζουν πρέπει να σταλούν πίσω στην πατρίδα τους. Απολαμβάνουν όμως την παρέα των ομοίων τους. Των άλλων μεταναστών, που κατάκοποι κι αυτοί από τη δουλειά, περιμένουν αυτή την καθημερινή συνάντηση στο πάρκο. Αυτή είναι η δική τους έξοδος και διασκέδαση της ημέρας.

Τα παιδάκια όλων των χρωμάτων λυσσάνε στο ποδόσφαιρο. Οι γονείς, με τ’ άγρυπνα βλέμματά τους πάνω τους, παίρνουν ανάσες ηρεμίας. Οι Έλληνες ροκάδες, με τις χαίτες τους, τρυπώνουν στο γνωστό ροκάδικο. Φωκίωνος Νέγρη, αυθεντική γειτονιά. Με πραγματικούς ανθρώπους, που όλοι ανήκουν στην ίδια ευρύτερη οικογένεια και συνυπάρχουν αρμονικά, παρά τη διαφορετικότητά τους.

1
2
3
Κοινοποίηση
marina@fokionos.com

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here