Πλουραλισμός και Πολυπολιτισμικότητα της Φωκίωνος Νέγρη

Ο καταπράσινος πεζόδρομος της Φωκίωνος Νέγρη είναι περπάτημα πάνω σ’ ένα πολύχρωμο χαλί, με τόσα πολλά διαφορετικά σχέδια και σχήματα, που νιώθεις ότι διασχίζεις ολόκληρες περιοχές κι ηπείρους σε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο. Όλες οι «φυλές» της Ελλάδας, όλες οι ηλικιακές ομάδες και οι κοινωνικές τάξεις, όλες οι εθνικότητες, εμφανίζονται μία-μία μπροστά στο αχόρταγο βλέμμα μου. Εάν ήμουν κοινωνιολόγος, θα περνούσα άπειρες ώρες πάνω σ’ ένα παγκάκι στη Φωκίωνος και θα κατέγραφα συμπεριφορές.

Εδώ βλέπεις τη νεολαία, στριμωγμένη στα δυο-τρία πιο δημοφιλή μαγαζιά να πίνει ζωηρά τον καφέ της ημέρας. Νεανικά πρόσωπα, μοντέρνα ρούχα, extreme κουρέματα. Τσάντες με βιβλία, μουσικά όργανα και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Γέλια, βρισιές, και δυνατές φωνές αναμιγνύονται ζωντανά στις ηλικίες αυτές, που εκπέμπουν μια ασυγκράτητη όρεξη να ρουφήξουν τη ζωή πάνω σε μια… καρέκλα! Όπως και σ’ όλα τα άλλα μέρη της Ελλάδας, η ίδια εικόνα των μαθητών λυκείου και των φοιτητών, των νέων που αναζητούν την ταυτότητα και την πυξίδα τους, επαναλαμβάνεται και στη Φωκίωνος Νέγρη.

Δίπλα τους, ίσως λίγο πιο κατευνασμένη, βρίσκεται η γενιά των νέων επαγγελματιών και εργαζομένων. Δικηγόροι, λογιστές, μεσίτες. Με τα καλοσιδερωμένα τους πουκάμισα και τις θερμές τους χειραψίες, ολοκληρώνουν τα ραντεβού και τις δουλειές τους και απολαμβάνουν το τελείωμα της εργασιακής τους ημέρας, πίνοντας έναν καφέ.

1
2
3
Κοινοποίηση
marina@fokionos.com

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here