Πώς είναι μια απογευματινή βόλτα στα μαγαζιά της Φωκίωνος; Βγαίνω για περπάτημα στον αγαπημένο μου δρόμο-πάρκο, χωρίς σαφή προορισμό, και παρατηρώ τα μαγαζιά. Ποικίλα και ποικιλόμορφα, όπως ακριβώς και η γειτονιά αυτή, ξεδιπλώνονται μπροστά μου το ένα μετά το άλλο. Μικρά και μεγάλα, καφέ-μπαρ κι εστιατόρια, καταστήματα με ρούχα και κοσμήματα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η βόλτα μου δεν θα είναι βαρετή, οι προσλαμβάνουσες εικόνες κάθε άλλο παρά επίπεδες.

Χαζεύω τις ελκυστικές βιτρίνες των μικρών art καταστημάτων, με τα ξεχωριστά τους χειροποίητα ρούχα και κοσμήματα, από αυτά που συνήθως ξετρυπώνουν σε περιοχές σαν τα Εξάρχεια ή του Ψυρρή. Το μάτι μου πέφτει στο κατακόκκινο φόρεμα με την κατάμαυρη γάτα και στην υπέροχη μπλούζα με τις άπειρες ομπρέλες που μοιάζει σαν μοντέρνος πίνακας ζωγραφικής. Μπαίνει ο κακός δαίμονας μέσα μου, να μπω και ν’ αγοράσω, κι ας μην τα φορέσω ποτέ. Κοντοστέκομαι λιγάκι, ώσπου τελικά βγαίνει η όμορφη ιδιοκτήτρια και με καλωσορίζει μ΄ ένα ζεστό χαμόγελο. «Φοβερό το φόρεμα», της λέω, και με προσκαλεί ανεπιτήδευτα να μπω να το χαζέψω.

Λίγο παραπέρα, ξεπηδάει μπροστά μου η βαβούρα από τις πάσης φύσεως καφετέριες. Ο κόσμος, τα χρώματα, η βοή και τα γέλια από τη νεανική φασαρία με ξεσηκώνουν. Καφετέριες με ιστορία, που άλλες εποχές αποτελούσαν άντρο της ανώτερης πνευματικής κάστας των λογοτεχνών, των ποιητών και των θεατρανθρώπων. Κι αν παλιά μετρούσαν στους θαμώνες τους το τότε star system των τραγουδιστών, των διάσημων ποδοσφαιριστών και των χορευτριών, σήμερα έχουν μετατραπεί σε μοντέρνα στέκια με ωραίο ντεκόρ, και προσελκύουν άπειρο κόσμο. Το ιστορικό τους όνομα τα κάνει δημοφιλή μελίσσια Ελλήνων, κυρίως, όλων των ηλικιών. Εδώ βλέπεις καθημερινά τους φοιτητές να πίνουν τον φραπέ τους δίπλα στις κλασάτες ηλικιωμένες φίλες που συζητούν απολαμβάνοντας τον καπουτσίνο τους, και τους μεσήλικες που διαπληκτίζονται σχολιάζοντας την πολιτική κατάντια της Ελλάδας. Αυτή η εικόνα της σύζευξης και της αρμονικής συνύπαρξης των διαφορετικών γενεών επικρατεί κατά μήκος όλης της Φωκίωνος. Και κατά τη γνώμη μου, αποτελεί τη μαγεία της.

1
2
Κοινοποίηση
marina@fokionos.com

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here