Κειμήλιο για τη Φωκίωνος Νέγρη

Ένας ιστότοπος για την Φωκίωνος Νέγρη…

Το συζητήσαμε, μια παρέα από παλιούς φίλους, για πρώτη φορά το καλοκαίρι του ‘14 και, μερικούς μήνες αργότερα, έγινε πλέον πράξη. Περί τίνος πρόκειται όμως;

Με μια πρόταση, είναι μια προσπάθεια για την ρεαλιστική απεικόνιση της Φωκίωνος Νέγρη και της ευρύτερης περιοχής σήμερα. Σκοπός μας είναι να παρουσιάσουμε μια δίκαιη εικόνα αυτής της ιστορικής συνοικίας του κέντρου της Αθήνας· μια εικόνα που δυστυχώς απουσιάζει εκκωφαντικά σήμερα, ή τουλάχιστον σπανίζει. Ίσως την βρείτε, έπειτα από πολύ ψάξιμο, θαμμένη κάτω από παραπλανητικά, ανυπόστατα, και πολλές φορές αδίκως εκφοβιστικά σχόλια, κείμενα και αφιερώματα, που κυκλοφορούν στο internet.

Στα δικά μας μάτια, η Φωκίωνος Νέγρη είναι μια περιοχή μοναδική για τα δεδομένα της Αθήνας. Ένας πεζόδρομος που κατακλύζεται από παιδάκια που παίζουν κι από σκύλους που τρέχουν με τα αφεντικά τους, που περιβάλλεται από μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα κτίρια της πόλης και που περιστοιχίζεται από το πράσινο, χάρη στο ρέμα που ακόμα τρέχει από κάτω. Μια αυθεντική γειτονιά, όπου όλοι συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους. Νέοι και γέροι, μετανάστες που ζουν για το μεροκάματο, αλλά και εκπρόσωποι της παλιάς καλής Αθήνας.

Ο καθένας βλέπει τα πράγματα από τη δική του οπτική γωνιά, βέβαια, κι η δική σας μπορεί να είναι διαφορετική. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, σας καλούμε να βγάλετε μόνοι σας τα δικά σας συμπεράσματα για την περιοχή, μέσα από τις περιγραφές που θα σας δώσουμε κι από τις εικόνες που θα δείτε εδώ.

Ελπίζουμε να χαρείτε τον ιστότοπο τόσο όσο κι εμείς όταν τον χτίζαμε. Μακάρι δε, να σας κινήσει έστω και λίγο την περιέργεια για την περιοχή και να σας δούμε σύντομα από κοντά, εδώ. Στον πανέμορφο, καταπράσινο πεζόδρομο. Στη Φωκίωνος Νέγρη, την αυθεντική γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας.

Η αρχική εικόνα είναι φωτογραφία της επαγγελματικής κάρτας του Φωκίωνα Νέγρη. Την έδωσε ο ίδιος στον προπάππο του δημοσιογράφου και φίλου Κώστα Κοντοβά, τον οποίο θερμά ευχαριστούμε για τη διάθεσή της.

Κοινοποίηση
aristos@fokionos.com

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.