Η Πολυπολιτισμικότητα της Φωκίωνος Νέγρη

Είμαι πραγματικά περήφανη που είμαι κάτοικος Κυψέλης. Με τις καθημερινές, ζωντανές εικόνες που βιώνω στη Φωκίωνος Νέγρη, τολμώ να δηλώσω ότι η πολυπολιτισμικότητα και η αρμονική συνύπαρξη του διαφορετικού που βλέπεις εδώ, δεν υπάρχει σε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας. Αυτό ακριβώς αποτελεί τη σημερινή καρδιά της Φωκίωνος.

Η Αθήνα είναι μια πόλη ιδιαίτερη, όσον αφορά τους κατοίκους της. Κάθε περιοχή και κάθε προάστιο φιλοξενεί τη δική του «φυλή», με τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά, που σου δίνουν μια επίπεδη αίσθηση ομοιομορφίας, ίσως και ανιαρής τελειότητας σε κάποιες περιπτώσεις. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τις εικόνες των κατοίκων των Βορείων και Νοτίων προαστίων. Όταν περπατάς, όμως, στη Φωκίωνος Νέγρη, αυτή η αίσθηση ομοιομορφίας εξανεμίζεται. Σ’ αυτήν τη γειτονιά, δεν υπάρχουν στερεότυπα.

Εδώ, ο ογδοντάχρονος παππούς, με το Montgomery παλτό και την τραγιάσκα, συνομιλεί με δύο έφηβους νέγρους και τους ρωτάει για το σχολείο τους. Η παλιά αριστοκρατική Κυψελιώτισσα, που ψωνίζει σε ακριβό μαγαζί ένα καπέλο, δίνει συμβουλές σε μια Αλβανίδα για το πώς να βρει δουλειά. Οι αλλοδαποί, που μεγάλωσαν και σπούδασαν εδώ, βγαίνουν στις καφετέριες και διασκεδάζουν, συνυπάρχουν, συμπορεύονται και παντρεύονται με τους Έλληνες.

1
2
3
Κοινοποίηση
marina@fokionos.com

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here