Αρχιτεκτονική της Φωκίωνος

Περπατάω στη Φωκίωνος Νέγρη τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Και κάθε φορά που διανύω το υπέροχο αυτό πάρκο, αναρωτιέμαι γιατί νιώθω τέτοια ευεξία. Γιατί αυτό το φυσικό τοπίο είναι τόσο ισχυρό, που κάνει όλους τους ανθρώπους γύρω ήρεμους; Είναι λες και υπάρχει ένας μαγνήτης, που ρουφάει όλη την αρνητική ενέργεια από το πρόσωπο και τη ψυχή του κάθε περιπατητή, σκορπίζοντας στην ατμόσφαιρα μια αίσθηση χαλαρότητας.

Μου πήρε λίγο καιρό να καταλάβω το γιατί. Πέρα απ’ τους υπέροχους καταπράσινους κήπους, από τα παγκάκια και τα συντριβάνια, η αρχιτεκτονική των κτιρίων είναι τόσο μοναδική, που επιδρά συνειδητά η ασυνείδητα σε όλο τον εσωτερικό σου κόσμο. Στις κινήσεις σου, στη συμπεριφορά σου, στην αισθητική σου. Μια μέρα ξαφνικά, είδα τι είχα μπροστά μου. Τα κτίρια που χάζευα κάθε μέρα χωρίς να τα παρατηρώ, οι πολυκατοικίες με τις εισόδους τους, τις επιβλητικές τους πόρτες και τα μπαλκόνια, ήταν σαν να εμφανίστηκαν μαγικά μπροστά στα μάτια μου. Σαν διαμάντια. Λες και έβγαλα τα γυαλιά ηλίου μου και είδα κατάματα το φως.

Με τα γυαλιά ηλίου έβλεπα το πράσινο, την πολυπολιτισμικότητα, το διαφορετικό να αναμειγνύεται και να αφομοιώνεται με το ελληνικό στοιχείο. Έβλεπα τα μαγαζιά και τα μεζεδοπωλεία, άλλα ιδιαίτερα κι άλλα συνηθισμένα. Έβλεπα τη χαρά του κόσμου να περπατάει στον πεζόδρομο τρώγοντας ένα παγωτό. Χωρίς τα γυαλιά, εμφανίστηκε μπροστά μου το μεγαλείο της Φωκίωνος Νέγρη· τα μοναδικής αξίας και αισθητικής κτίσματά της. Και έμεινα άφωνη.

1
2
Κοινοποίηση
marina@fokionos.com

1 Σχόλιο

  1. Στην οδό Κυκλάδων 5, αξίζει να δείτε το κτίριο που σχεδίασε ο αρχιτέκτων Αριςτομένης Προβελέγγιος το ’50. Αρχικά κατοικία γλύπτριας, τωρα ανήκει στον αρχιτέκτωνα Διονύση Σοτοβίκη. Μια μικρή μοντέρνα έκπληξη στην βόλτα σας:-)

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here