Ο πεζόδρομος της Φωκίωνος Νέγρη είναι μια αναπνοή

Η ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης αποτελείται από ανάμεικτες εικόνες, μυρωδιές και γεύσεις. Περπατώντας στα δρομάκια της, είναι εύκολο να κατακλυστείς από αντιφατικά συναισθήματα. Εκεί που βλέπεις κτίρια σκοτεινά, πραγματικά καρβουνιασμένα από το καυσαέριο, ξεπροβάλλουν μπροστά σου εκπληκτικές πολυκατοικίες, σκέτα αρχιτεκτονικά διαμάντια του μεσοπολέμου και του μεταπολέμου. Απ’ τη μια έχεις τα μικρά, στενά, πυκνοκατοικημένα δρομάκια κι απ’ την άλλη τους μεγάλους, γεμάτους κίνηση, αλλά εντυπωσιακά δενδρόφυτους δρόμους.

Από την οδό Δροσοπούλου, αρχίζω να ανηφορίζω την Φωκίωνος Νέγρη. Απομονώνω τις σκέψεις μου για τις φανταχτερές ιστορίες μιας άλλης εποχής, τότε που η Φωκίωνος μεσουρανούσε, φιλοξενώντας τους μεγάλους και λαμπερούς αστέρες της δεκαετίας του ‘50 και του ’60. Αψηφώ όμως και τις σύγχρονες, λανθάνουσες εκτιμήσεις περί της απόλυτης παρακμής της περιοχής. Γιατί ζω εδώ και ξέρω. Και η Φωκίωνος Νέγρη του σήμερα είναι στα μάτια μου ένας επίγειος παράδεισος, ένας τεράστιος καταπράσινος πεζόδρομος που προσφέρει μια μοναδικά αναζωογονητική αναπνοή στο κέντρο της πόλης.

Όσο φτάνει το βλέμμα μου, βλέπω ένα τεράστιο δρόμο-πάρκο γεμάτο παρτέρια, δέντρα και φυτά. Προχωρώντας, ξεπετάγονται συνέχεια όμορφα διαμορφωμένες πλατείες με συντριβάνια, παγκάκια κι ενδιαφέροντα αγάλματα. Είναι οι καλύτερες στάσεις για μια ανάσα στη διαδρομή μου προς τα πάνω. Μπορώ απλά να ξαποστάσω για λίγο, να χαζέψω την ποικιλία του κόσμου και το ετερόκλητο στοιχείο σε όλες τις διαστάσεις του, να αδειάσει λίγο ο νους.  Όλη η Φωκίωνος Νέγρη πλακόστρωτη, χωρισμένη σε οικοδομικά τετράγωνα, είναι ένας δρόμος αποκλειστικά αφιερωμένος στους πεζούς και στα κατοικίδιά τους. Η απόλυτη χαρά της βόλτας, στο κέντρο της πόλης!

1
2
Κοινοποίηση
marina@fokionos.com

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here